News: / News and Attractions / Citroen

100 let automobilů inspirovaných vámi

citroen_andre citroen_andre

100 let automobilů inspirovaných vámi

Celé jedno století! Když André Citroën (nar. 5. února 1878 – zemřel 3. července 1935) v roce 1919 navrhoval svůj první automobil, asi těžko by si představil, že jeho vozy budou o sto let později jezdit po silnicích celého světa. Jak je možné vysvětlit takový úspěch?

 

Chceme-li se pokusit odpovědět na tuto otázku, musíme se vrátit k původní myšlence, kterou razil zakladatel společnosti. „André Citroën měl skutečně ambici zpřístupnit automobil široké veřejnosti,“ říká Denis Huille, správce depozitu Citroën, největší mezinárodní sbírky vozů Citroën. „Chtěl vyrábět lidové automobily, které by byly cenově přijatelné a rychle dostupné, což bylo v té době naprosto neobvyklé.“ Pro dosažení tohoto cíle věnoval velké úsilí výzkumu a vývoji směrem, který odrážel očekávání široké veřejnosti. „Každý nový vůz musel následovat trend doby a být vybaven novými technologiemi, které nepocházely vždy z dílny Citroën, ale touto cestou se staly dostupnými pro všechny,“ pokračuje Denis Huille. Neustále inovoval, ve velké míře investoval do komunikace, zavedl sociální programy pro zaměstnance, zahájil prodej na úvěr a obklopoval se týmem prvotřídních profesionálů, mezi nimiž vynikal konstruktér André Lefèbvre (1894–1963) a designér Flaminio Bertoni (1903–1964). Od prvopočátku jsou jasně definovány základní hodnoty společnosti Citroën, kterými jsou: komfort, potěšení z jízdy a bezpečnost, a to vše za přijatelnou cenu. Tyto hodnoty značka za celou dobu své existence nikdy neopustila, což je bezpochyby hlavním důvodem úspěchu vozů Citroën – od prvního vozu Type A až po současné SUV Citroën C5 Aircross, přes automobilové ikony jako Traction Avant, Type H, DS, 2CV nebo CX. S každým dalším vozem se společnost Citroën inspiruje přímo vámi, aniž by přitom zapomínala na svou minulost… a slavná historie automobilů tak může pokračovat.

Jak šla historie
Rok 1919
Type A – 10 HP

V roce 1919 se začíná prodávat Type A – 10 HP jako první vůz značky Citroën. Stává se rovněž prvním francouzským vozem v historii sériově vyráběných automobilů. Vizionář a vynálezce moderní formy komunikace, inženýr André Citroën jej primárně bere jako hospodárný vůz, který se vyznačuje na svou dobu velmi nízkou spotřebou paliva (sedm a půl litru na 100 kilometrů) a nízkým opotřebením pneumatik spojeným s malou hmotností vozu. Type 10 HP je dodáván ve 3 komfortních verzích: „Torpédo“, „Městské kupé“ a „Uzavřená karoserie”. Pohodlnější jízdu a samotlumicí efekt zajistí zadní odpružení pomocí 4 čtvrteliptických listových pružin s různou pružností.

Type A 10 HP je tak úspěšný, že v roce 1921 dává vzniknout modelu B2, který dosahuje rychlosti 73 km/h, a po něm následují typy B10, B12 a B14. Po dobu své existence se dokonale přizpůsobí potřebám rychlého vývoje společnosti s upravenými verzemi – taxi, sanitka a dodávka.

Klíčová čísla:
Vyrobeno: 24 093 kusů
Pohotovostní hmotnost: 810 kg
Délka a šířka: 4 m a 1,41 m
Maximální rychlost: 65 km/h

Comments


You have to be signed in for comments ...

I love my car

SYSTEM ERROR, CHECK DEBUG